Siegfried Mureșan: România poate să ceară sprijin prin Mecanismul UE pentru Protecție Civilă

COMUNICAT DE PRESĂ

Siegfried Mureșan: Prim-ministrul României greșește. România poate să ceară sprijin prin Mecanismul UE pentru Protecție Civilă în cazul victimelor tragediei de la Colectiv

 

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE/PMP) îi cere prim-ministrului interimar al Guvernului României, Sorin Cîmpeanu, să solicite urgent Comisiei Europene activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene în contextul tragediei de la Clubul Colectiv din București.

Deputatul european Siegfried Mureșan i-a transmis astăzi o scrisoare prim-ministrului interimar Sorin Cîmpeanu în care a arătat că acesta a greșit când a declarat sâmbătă că tragedia din 30 octombrie petrecută în Clubul Colectiv nu se poate încadra în categoria dezastrelor pentru care România poate fi sprijinită prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene. În acest sens, Siegfried Mureșan a cerut ca Guvernul să solicite de urgență Comisiei Europene activarea mecanismului european. 

„Conform legislației care reglementează mecanismul, «dezastru» înseamnă orice situație care are sau poate avea efecte grave asupra persoanelor, a mediului, sau a bunurilor materiale, inclusiv asupra patrimoniului cultural.

Este adevărat că, în general, acest instrument se activează în cazul unor calamități naturale pentru a ajuta statele afectate să facă faţă mai bine operaţiunilor adiacente. Însă sunt şi alte situaţii în care a fost activat, de aceea şi în cazul tragediei de la Colectiv existau șanse mari să poată fi activat acest mecanism.

Vă dau exemplul Norvegiei care, în 2014, a solicitat activarea mecanismului pentru operaţiunile de intervenţie când doi scafandri şi-au pierdut viaţa în timpul unor scufundări într-o peşteră.

Atunci, Marea Britanie a trimis o echipă de scafandri profesionişti pentru a interveni. Chiar dacă este vorba de o situaţie diferită, se vede clar că mecanismul a mai fost activat și pentru altfel de accidente decât cele naturale, iar numărul de victime în situația din Norvegia a fost mult mai mic decât în tragedia de la Colectiv”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

„Prin acest mecansim, autoritățile din România ar fi putut să solicite, spre exemplu, detaşarea unor experţi care să sprijine autorităţile române în gestionarea mai bună a situaţiei răniţilor. De asemenea, mecanismul se putea activa pentru a deconta unele costuri cu transportul răniţilor în spitalele din străinătate.

Dacă solicitarea privind activarea Mecanismului de protecţie civilă se făcea a doua zi după tragedie, în câteva zile, experţii europeni puteau ajunge la Bucureşti”, a adăugat eurodeputatul român.

„Nu este totul pierdut. România încă poate solicita activarea mecanismului pentru protecție civilă. De ce să acoperim din bugetul de rezervă al României costurile cu transportul victimelor în clinicile din străinătate, dacă ar exista posibilitatea ca aceste cheltuieli să fie decontate de Comisia Europeană? Aceasta este și ceea ce i-am spus prim-ministrului interimar al Guvernului României în scrisoarea pe care i-am adresat-o astăzi”, a mai explicat Siegfried Mureșan.