Siegfried Mureșan și Eugen Tomac, propunerile PMP pentru funcția de Prim Ministru

Europarlamentarul Siegfried Mureșan și parlamentarul Eugen Tomac sunt cele două propuneri pentru funcția de premier din partea PMP, Traian Băsescu anunțând că dacă prima variantă pică în Parlament, a doua sigur va fi votată pentru a nu se ajunge la anticipate.
Președintele PMP Traian Băsescu a criticat, miercuri, politicile guvernamentale şi economice ale Executivelor PSD-ALDE, arătând că guvernarea a fost catastrofală din punct de vedere economic, cu deficit în perioadă de creştere economică şi cu inflaţie care a anulat majorările de pensii şi salarii.

“Mizez pe toate partidele de opozitie, minoritățile, nu exclud posibilitatea ca mare parte din nemulțumiții de Daddy să aibă alte opțiuni de vot la a doua încercare de formare a Guvernului. Parlamentul nu va risca să pice două guverne. Cine nu vrea să vadă că în PSD au apărut fisuri, e copil”, a declarat Traian Băsescu, după negocierile de la Cotroceni.

Fostul președinte a afirmat că nu crede că PSD și ALDE sunt apte la guvernare, lucru pe care i l-a spus și lui Klaus Iohannis.

„Eu am susţinut în faţa preşedintelui că PSD nu merită şi nu trebuie să mai continue la guvernare”, a spus Băsescu după consultările cu şeful statului de la Palatul Cotroceni, adăugând că formaţiunea sa îi propune pentru funcţia de premier pe Siegfried Mureşan şi Eugen Tomac, motivând că cei doi sunt politicieni tineri, cu experienţă şi conturaţi.

Traian Băsescu a arătat că prima propunere a PMP pentru funcţia de premier este europarlamentarul Siegfried Mureşan, precizând că vorbeşte patru limbi străine – engleză, franceză, germană şi italiană – şi are o puternică susţinere în PPE.

„Este un om bine conturat din punct de vedere al activităţii politice şi bine conturat ca şi credibilitate”, a mai spus liderul PMP.

El a menţionat că a doua propunere a PMP pentru funcţia de premier este Eugen Tomac, pe care l-a catalogat ca fiind un politician foarte bine conturat din punct de vedere al unionismului.

„Cu certitudine va reuşi să construiască al doilea Guvern, dacă primul nu va trece”, a susţinut Băsescu.

Liderul PMP mizează în Parlament pe toate partidele de Opoziţie şi pe reprezentanţii minorităţilor şi nu exclude posibilitatea ca mare parte dintre cei nemulţumiţi de Liviu Dragnea să aibă alte opţiuni la vot la a doua încercare de formare a Guvernului.

„Eu plec de la premisa cinstită şi limpede că Parlamentul nu va risca să pice două guverne, însă cine nu vrea să vadă că în PSD au apărut fisuri este copil. (…) Nu exclud posibilitatea să se excludă un exod către independenţi”, a spus Băsescu.

El a afirmat că guvernarea PSD este una catastrofală şi a prezentat mai multe argumente în acest sens.

„Partid instabil, incapabil să asigure stabilitatea guvernării, în al doilea rând – rezultatele economice. Ţara are un deficit de 3% din PIB în condiţiile în care are o creştere economică de 7%, asta înseamnă proastă administrare. (…) Urmare a politicii de stimulare a consumului, a crescut deficitul de cont curent, ajungându-se în luna noiembrie la 11 miliarde de euro deficit de cont curent. Un alt element care arată proasta guvernare este faptul că în condiţii de creştere economică, Guvernul a crescut datoria publică cu două miliarde de euro. Un alt element care arată proasta guvernare este inflaţia, politici care au generat inflaţie şi implicit creşterea dobânzilor la credite, ceea ce afectează consistent economia, şi în sfârşit un alt argument care arată proasta guvernare este anularea investiţiilor din bugetul de stat, ceea ce înseamnă un Guvern fără viziune, un Guvern care nu vizează o dezvoltare durabilă a ţării, ci un Guvern PSD-ALDE care nu vizează altceva decât satisfacerea unui clientele politice, unei clientele electorale”, a afirmat Băsescu.

Potrivit lui, nu există niciun motiv pentru care PSD-ALDE să rămână la guvernare.

„Daddy este elementul central al politicilor guvernamentale ale României. Din aceste motive, plecând şi de la premisa că România a pierdut tot traseul de a se implica în configurarea noii Uniuni Europene, eu am susţinut în faţa preşedintelui că PSD nu merită şi nu trebuie să guverneze. Soluţii – am făcut două propuneri pentru funcţia de prim-ministru: una pentru primul Guvern şi a doua dacă Guvernul va cădea, pentru al doilea Guvern care nu mai are cum să cadă. (…) Al doilea guvern ar trece pentru a nu da posibilitatea preşedintelui să dizolve Parlamentul şi să împingă la anticipate după un an doar de la ultimele alegerile”, a afirmat liderul PMP.

El a spus că alegerea candidatului pentru funcţia de premier este însă „dreptul preşedintelui”, care a notat că „problema este dacă realizează că acest partid este inapt pentru guvernare”.

Traian Băsescu a precizat că nu este îngrijorat de o eventuală încercare de suspendare a lui Klaus Iohannis.

„Dacă PSD vrea să îl facă preşedinte pentru al doilea mandat de pe acum, nu pot să facă decât o suspendare”, a afirmat liderul PMP.

Întrebat de ce nu s-a propus pe el prim-ministru, Traian Băsescu a răspuns: „Tot cel mai bun am rămas”. El a spus şi că nu i-a lipsit Palatul Cotroceni.

sursa AGERPRES/(A – autor: Florentina Peia, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)