Tăriceanu îşi face propria politică externă, din scaunul de preşedinte al Senatului României

Călin Popescu Tăriceanu a invitat la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră, pe Serghei Narîskin, preşedintele Dumei de Stat şi fost şef al Administraţiei Prezidenţiale, demnitar cu implicare importantă în  procesul decizional de la Moscova.

Dl Tăriceanu trebuia să ştie, în calitatea oficială pe care o are, că Serghei Narîskin este pe lista interdicţiei de călătorie adoptată de Uniunea Europeană, inclusiv cu votul României. Ori România este stat membru al UE.

Este adevărat, această interdicţie nu se aplică   în situația în care un stat membru are o obligație de drept internațional decurgând dintr-un acord multilateral care conferă privilegii și imunități.

Dar simbolistica rămâne, oricum s-ar explica invitaţia. Ce a făcut Rusia în Crimeea şi Ucraina nu poate fi trecut cu vederea, nici măcar de către  preşedintele Senatului României.

Iar ce a făcut Călin Popescu Tăriceanu se numeşte slugărnicie faţă de Rusia. O fi uitat preşedintele Senatului că avem cetăţeni români cu interdicţie de a intra în Rusia?

Şeful politicii externe al României este preşedintele Iohannis, care trebuia consultat şi întrebat în legătură cu această invitaţie. A fost sau nu întrebat? Dacă da, a fost sau nu de acord cu ignorarea  poziției  UE?

Această problemă trebuie lămurită, înainte de a ajunge în situaţia  ca  fiecare demnitar al statului român face  politica externă care-i trece prin cap!

Serghei Narîskin n-a pierdut ocazia să folosească tribuna Parlamentului României pentru a reitera poziţia Federaţiei Ruse, cunoscută altminteri,  să vitupereze împotriva NATO, a scutului antirachetă,  a tot ce este legat de securitatea statelor europene, de care România beneficiază din plin.

Preşedintele Senatului şi preşedintele Iohannis trebuie să clarifice urgent principala problemă: s-au pus, sau nu, de acord în privinţa invitării lui Narîskin?

Partidele parlamentare trebuie şi ele să ia o decizie: mai poate reprezenta Călin Popescu Tăriceanu România, din poziţia de al doilea om în stat, după ce s-a dovedit că promovează propria politică externa, obedientă faţă de Moscova?

Şi ultima întrebare: Este adevărată informaţia care circulă în media online, că Federaţia Rusă sponsorizează ALDE, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu?