Traian Băsescu – 15 martie nu trebuie sa fie ziua maghiarilor din România

Președintele PMP, senatorul Traian Băsescu, a reactionat la dezbaterile pe proiectul care prevedea faptul că ziua de 15 martie să devină ziua maghiarilor din România.

”Acest proiect se plimbă funcţie de nevoia de şantaj a majorităţii de către UDMR. De aceea, eu vă propun să votăm azi, pentru că va trebui să ştim cât de departe poate merge PSD cu concesiile faţă de UDMR şi câtă răbdare are UDMR la şantajul pe care, la rândul său, îl face PSD-ul. Sunt un om care respectă naţiunea maghiară şi toate sărbătorile ei. Ca cetăţean şi ca preşedinte i-am felicitat adesea. M-am dus şi în mijlocul lor şi când au vorbit despre autonomie şi le-am spus câtă autonomie au la Caracal vor avea şi la Sf. Gheorghe (…) Dar Ungaria şi ungurimea are trei sărbători naţionale. Nu spune nimeni că 15 martie 1848 nu a fost un moment de lansare de la Parlamentul de la Pesta a Revoluţiei de la 1848, dar acest program, printre altele, viza şi anexarea Transilvaniei la Ungaria. Acest punct a generat mii de morţi printre români şi maghiari. De aceea, personal, consider că a insista în Parlamentul României şi a menţine acest proiect de lege în viaţă, amânându-l din şedinţă în şedinţă, funcţie de nevoile politice ale celor două partide politice, nu înseamnă decât a da ocazia unui şantaj
Convingerea mea este că niciodată această lege nu o să treacă, pentru că rostul ei nu este să celebreze maghiarimea, ci de a-i umili pe români. Părerea mea este că ar trebui să renunţaţi, că este incorect ce faceţi”
Aveți trei zile naționale, alegeți-vă alta din cele trei. Mai mult decât atât, ne pregătim să adoptăm o lege pentru o zi a minorităților naționale. De ce este altfel minoritatea maghiară față de minoritatea romă, care sunt aproximativ egale ca pondere. Înțelegeți că acest proiect nu are susținere în Parlamentul României și nu mai veniți cu el niciodată”, a spus liderul PMP in plenul Senatului.