Traian Băsescu: Există obligația pentru cetățenii europeni ca integrarea statelor în UE să fie accelerată

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a afirmat, în cadrul discursului său care a urmat alocuţiunii lui Jean-Claude Juncker din Parlament, că soluţia pentru ca UE să facă faţă proceselor de globalizare este constituirea în viitor a Statelor Unite ale Europei.

Fostul presedinte al Romaniei Traian Băsescu şi-a început discursul elogiind oamenii politici care au avut merite în aderarea României la Uniunea Europeană acum 10 ani. ”Toţi avem ceva de povestit. Chiar şi Adrian Năstase care a încheiat cu guvernul lui negocierile de aderare (…) Jean-Claude Juncker a semnat în numele Uniunii Europene Tratatul de Aderare. Este aici premierul care a semnat Tratatul de Aderare din partea României, Călin Popescu-Tăriceanu, tot la 25 aprilie 2005 la Luxembrug şi, cu voia dumneavoastră, preşdintele Băsescu. Să mulţumim lui D-zeu că suntem toţi în viaţă după 12 ani.
(…)
Eu sunt un optimist legat de evoluțiile Uniunii Europene. Convingerea mea este că depinde de noi unde vrem să fim în interiorul Uniunii Europene. Nu voi ezita să susțin că Uniunea Europeană este în primul rând o realitate care vorbește de la sine despre puterea solidarității și despre pace. Dacă pe continentul european s-a găsit o formulă garantată a păcii și pe urmă a prosperității, aceasta este Uniunea Europeană. Avem obligația ca, prin toate acțiunile noastre, nu să o punem sub semnul întrebării, nu să spunem stați și voi la nivelul meu, ci avem obligația să intrăm într-o competiție în a contribui la performanța UE.

Sigur, am un disagreement cu Jean-Claude Juncker, disagreement care era încă din vremea celor 10 ani de mandat pe care i-am avut în Consiliul European. Dacă Jean Claude nu este un promotor al Statelor Unite ale Europei, eu sunt unul dintre politicienii care susțin că, la orizont, obiectivul major trebuie să fie crearea Statelor Unite ale Europei. Este, în opinia mea, soluția viitorului pentru toți cetățenii Uniunii Europene. Dar până să ajungem la Statele Unite ale Europei, despre care sunt convins că nu ne va vorbi următoarea revizuire a Tratatului, ci poate peste încă vreo 10 ani vom avea curaj să vorbim apăsat despre acest obiectiv, marea problemă a Uniunii Europene este integrarea — integrarea statelor cât mai mult posibil. De ce? Procesele de globalizare fac imposibil ca vreunul din statele Uniunii Europene să reziste singur competiției globalizării. În mod egal, și Germania și România ar fi incapabile să facă față globalizării dacă nu continuăm accelerat procesele de integrare. Nimeni nu poate controla procesele de globalizare.

A doua problemă este unde vrem să fim pe parcursul acestui proces ireversibil și necontrolabil de către Guvern. Vrem să fim pe puntea de comandă, parte a deciziilor, sau vrem să fim cei care se apără de efectele globalizării. Iar eu susțin că o integrare puternică a statelor Uniunii Europene dă șanse UE să fie parte a deciziilor în procesul de globalizare și nu să fie o entitate care suportă efectele globalizării. Avem obligația pentru cetățenii europeni să accelerăm integrarea statelor în UE ca soluție de a nu-i pune să suporte fiecare în parte efectele unei globalizări căreia nu ne putem opune. Deci pentru cetățenii noștri obligația este integrare în UE.
De ce nu intrăm? Pentru că, tăcut, sunt câțiva lideri care vor încă să rămână în afara zonei Euro. Pentru că, tăcut, vrem să avem dominație pe cursul de schimb? Nu! România îndeplinește criteriile și mai ales are o economie care nu va fi zdrobită de zona Euro. (…) Vă dau un exemplu. La televiziuni sunt chemați activiști ai vechiului regim să ne spună cum era cu IMGB, cu CUG-urile, (…) care exportau planificat în CAER, dar acea mare economie pe care o laudă tot felul de activiști vechi era o economie care exporta 10 miliarde de dolari în 1989. Sigur, a fost un efort uriaș să schimbăm structura economiei, dar anul trecut România a exportat 53 de miliarde euro. (…) Astăzi exportăm pe cea mai competitivă piață, pe piața competitivă a Uniunii Europene. Deci dacă vrem în club avem obligația să ne respectăm obligațiile din tratatul de aderare. Acea obligație este să trecem la Euro.

Nu vreau să vă amintesc de ce s-a suspendat. Dar am luat-o de la capăt, trebuie să dovedim că suntem stat de drept pentru că, tehnic, îndeplinim toate condițiile și eu cred că inclusiv anul acesta se poate discuta de intrare cu frontierele aeriene undeva în octombrie la schimbarea fusului orar. Nu văd de ce ezităm să implementăm agenda UE 2020 — este unul din instrumentele care împing țările la convergență. Altfel spus, în UE dacă vrem să fim la un loc cu toți ceilalți trebuie să fim cinstiți și să ne facem propriile obligații”, a arătat liderul PMP in discursul sau.