Traian Băsescu ales preşedinte de onoare al PUN din Republica Moldova

Partidul Unității Naționale a fost înregistrat săptămâna trecută la tribunal și este condus de fostul Ministru al Apărării din Moldova, Anatol Șălaru, care s-a remarcat ca fiind unul dintre cei mai mari susținători ai integrării în Nato a Moldovei. PUN își propune să devină principala forță de dreapta și să coaguleze în jurul său toate mișcările unioniste. Liderul său a declarat într-un interviu acordat presei moldovene, zilele trecute că formațiunea sa este ” un partid românesc, unionist şi promovăm integrarea în spaţiul euro-atlantic. În acelaşi timp, împărtăşim valorile creștin-democrate: morala creştină, patriotism luminat, dreptate socială, solidaritate, subsidiaritate”

Fondatorul Partidului Unităţii Naţionale din Republica Moldova, Anatol Şalaru a declarat că funcţia de preşedinte al Partidului Unităţii Naţionale rămâne vacantă până la restabilirea cetăţeniei Republicii Moldova a lui Traian Băsescu.
”Nu cred că a existat după 1989 un om politic, lider de partid sau preşedinte al României, mai dedicat problemei Basarabiei decât Traian Băsescu. Fie că a fost vorba despre bursele pentru studenţii de la noi, fie că a fost vorba despre legea cetăţeniei, preşedintele Traian Băsescu a fost principalul promotor al intereselor românilor basarabeni”, a declarat Anatol Şalaru.
El a supus la vot propunerea ca Traian Băsescu să fie preşedintele de onoare al formaţiunii, iar cei prezenţi au votat-o în unanimitate.
”Vă mulţumesc pentru vot. Ştiu foarte bine Legea partidelor din rep. Moldova. Dacă dl. preşedinte Dodon (Igor Dodon – preşedintele Republicii Moldova – n.r.) nu mi-ar fi suspendat cetăţenia Republicii Moldova, probabil că ar fi fost alta soluţia”, a spus Traian Băsescu.

El a mai spus că este ”cea mai mare onoare” pe care i-o puteau face cetăţeni ai Republicii Moldova – să fie preşedintele de onoare al unui partid care are principal obiectiv unirea Republicii Moldova cu România.

”Este şi o oarecare coincidenţă. Peste numai trei zile, pe 28 iunie, vor fi 76 de ani de când Basaabia a fost anexată Uniunii Sovietice. Iată că răspunsul nostru la acest moment trist este înfiinţarea unui partid unionist şi semnarea unui protocol de colaborare cu PMP, singurul partid din România care are ca principal obiectiv unirea Republicii Moldova cu România”, a mai spus Traian Băsescu.
La congresul Partidului Unităţii Naţionale din Republica Moldova, au participat alaturi de presedintele Traian Basescu, mai mulţi parlamentari si lideri judeteni ai Partidului Mişcarea Populară printre care Eugen Tomac, Robert Turcescu, Constantin Codreanu, Cătălin Cristache, Doru Coliu, Cătălina Bozianu, Ionuț Simionca, Corneliu Bichinet, Adrian Todoran, Dorel Constantin Onaca, Rizia Tudorache, Ionut Popovici, Mihai Costel, Romulus Iaru.
LIVE integral

Traian Băsescu a devenit oficial președinte de onoare al PUN. De asemenea, deputatul PMP Constantin Condreanu va fi prim-vicepreședinte al PUN.

Presedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, si presedintele executiv PUN, Anatol Salaru, au semnat protocolul de colaborare dintre Partidul Miscarea Populara din Romania si Partidul Unitatii Nationale din Republica Moldova, cu ocazia primului congres al Partidului Unitatii Nationale.