Turcescu atrage atenţia asupra unor prevederi neclare referitoare la publicitatea online

Candidatul PMP la Primăria Capitalei, Robert Turcescu, atrage atenţia asupra unor prevederi neclare referitoare la publicitatea online din Ghidul finanţării campaniei electorale la alegerile locale şi solicită Autorităţii Electorale Permanente remedierea acestora.

„Atrag atenţia asupra unei situaţii extrem de grave şi care va avea consecinţe dacă nu se iau măsuri de reparare a acestei speţe. (…) Cheltuielile candidaţilor care depăşesc pragul electoral vor putea fi deductibile în funcţie de un ghid al finanţării campaniei electorale pus la dispoziţie de AEP. Dacă în ceea ce priveşte afişajul stradal, materialele tipărite, lucrurile par să fie destul de clare, problema bizară, nemaiîntâlnită până acum e publicitatea în mediul online. Sunt convins că legiuitorul şi AEP au avut intenţii bune, dar, din păcate, s-a ajuns la o situaţie aberantă pe care o reclam public. Potrivit art. 32 alin 3 pct d, pentru a obţine la finalul campaniei rambursarea sumelor cheltuite potrivit legii pentru publicitate în mediul online toţi cei care vor solicita acest lucru vor fi obligaţi să completeze o declaraţie privind adresa de internet unde materialul de propagandă electorală a fost afişat, datele între care acesta a fost postat din partea proprietarului site-ului, conform modelului prevăzut în anexa nr. 12. Anexa 12 este un document halucinant din multe puncte de vedere”, a afirmat Turcescu, vineri, într-o conferinţă de presă.

PMP a transmis, vineri, un document AEP în care explică, la articolul referitor la publicitatea online, că „dacă se lucrează în campanie cu Google Adwords şi Facebook Adwords (…) nu se poate cere completarea formularului 12 pentru fiecare apariţie a bannerelor sau spoturilor difuzate pe site-urile agreate”.

„Factura este emisă de ‘Google’ sau ‘Facebook’. Dacă se lucrează cu o firmă care realizează aceste servicii poate completa anexa 12 doar cu datele proprii şi cu site-urile unde se vor difuza materialele, fiind imposibilă contabilizarea codului de înregistrare al site-ului, nume, prenume sau denumirea site-urilor, ştampile, când acestea se pot ridica la nivelul sutelor sau miilor. Putem însă să trecem adresa de internet a site-urilor unde vor apărea bannerele publicitare”, se arată în documentul semnat de directorul de campanie al PMP Bucureşti, Gheorghe Udrişte.

Un alt aspect sesizat de PMP se referă la videoclipul candidatului.

„Ni s-a comunicat că nu avem voie să folosim acelaşi videoclip al candidatului la TV şi în mediul online. Este vorba să avem contracte de difuzare diferite sau că producţiile video trebuie să fie diferite. Credem că producţia unui alt spot ridică nejustificat costurile campaniei candidatului şi că în orice campanie urmărim optimizarea acestora”, se menţionează în document.

Întrebat dacă se va afişa cu Traian Băsescu în campania electorală, în contextul în care fostul preşedinte este urmărit penal, Turcescu a spus: „Preşedintele PMP este domnul Traian Băsescu. În momentul în care am intrat în PMP eram conştient, cum sunt şi acum, cine este preşedintele partidului. Preşedintele Traian Băsescu se bucură de susţinerea membrilor PMP în funcţia de preşedinte al partidului. Mi-ar fi fost foarte greu în această campanie electorală să mă afişez lângă domnul Dragnea, mi-ar fi fost extrem de greu să ies lângă domnul Dragnea, pe străzile Bucureştiului. Domnul Traian Băsescu a fost patru ani de zile primarul Capitalei şi nu am niciun fel de problemă în a merge cu domnia sa, dacă va dori să participe, când va dori, la acţiunile electorale pentru a vorbi despre Bucureşti”.

În contextul unei eventuale afectări a imaginii sale de candidat pentru că fostul şef al statului, preşedinte al PMP, este urmărit penal pentru fapte comise în timpul mandatului de primar general, Turcescu a precizat, într-o conferinţă de presă, că „nu se teme de nimic”.

„Nu mă tem de nimic şi, mai mult decât atât, (…) cred că trebuie să aşteptăm să se pronunţe justiţia. Deci, există situaţii, am văzut cu toţii în această ţară, oameni acuzaţi, cu dosare deschise, mers în instanţă, care au câştigat procesul, care au fost achitaţi, care au primit şi despăgubiri pentru felul în care au fost anchetaţi sau au fost duşi la un moment dat în faţa justiţiei. Până la o decizie definitivă a instanţei despre asta este vorba”, a precizat Turcescu.

Întrebat dacă va fi un primar mai bun decât Traian Băsescu, el a spus că îşi doreşte să fie „cel mai bun primar” pentru două mandate.

În opinia lui Turcescu, trei primari au imprimat o viziune Bucureştiului: Pache Protopopescu, Dem I. Dobrescu şi Traian Băsescu.

Sursa www.agerpres.ro