Ziua votului

Președintele Traian Băsescu a declarat că participarea la vot duminică a fost „un test incredibil” pentru partidele mici, precizând că este încrezător că PMP a trecut pragul și nu va avea probleme să intre în Parlamentul European, atunci când vor fi anunțate rezultatele finale ale scrutinului.

„Pentru partidele mici participarea la vot de astăzi a fost un test incredibil. Vă dau un exemplu: aveți oameni care socotesc politica în studio, de exemplu PMP miza pe un bazin de 350-400 de mii de votanți care era o parte din ei ai mei, o parte din ei ai PMP. Iar acest bazin ne asigura o trecere a pragului la o participare 32-34%, chiar 31-34%. S-a ajuns la aproape 50%, deci pentru PMP este un succes extraordinar, ceva s-a întâmplat în campanie și a crescut bazinul de suporteri ai PMP de la 350-400 la 600.000 de votanți, ceea ce este extraordinar și în mod cert și după numărătoarea voturilor vom trece pragul, dar estimez că urmarea colectării voturilor din diaspora, poate probabil vom depăși UDMR și Pro România. PMP a trecut pragul nu mai are problema asta”, a afirmat Traian Băsescu, la Realitatea TV, întrebat dacă la finalul numărătorii PMP va fi în Parlamentul European.

Întrebat dacă ar trebui ca PNL și USR-PLUS să găsească variante să preia guvernarea, în cazul în care PSD nu vrea să plece de la guvernare, președintele Traian Băsescu a spus că acest lucru nu poate fi forțat pentru că cei din coaliție au majoritate parlamentară.

„Nu, cu forța nu ai cum să o preiei. Cât timp PSD-ALDE au o majoritate parlamentare asigurată cu minoritățile și aici e de văzut ce va face UDMR începând de luni, nu ai cum să îi alungi de la guvernare. Aici vorbim de procesul specific unei democrații consolidate pe bun simț, adică vorbim de o demisie a guvernului Dăncilă, după o asemenea înfrângere uitați-vă că cel puțin la momentul de față PSD a pierdut supremația dar nu numai atât, PSD a pierdut 20% raportat la câștigarea alegerilor. Au avut 46% au 25,8% deci 26%, asta înseamnă 20 de procente. Aliatul lor ALDE care a intrat în alianță și aduceți-vă aminte sondajele cu o săptămână înainte că erau cu 12-14 sub prag. Deci cele 2 partide au avut pierderi gigantice în acest scrutin. Ei politic trebuie să înțeleagă că trebuie să pună jos mandatul de guvernare, să îl pună la dispoziția președintelui”, a conchis președintele Băsescu.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat duminică după după anunţarea rezultatelor exit-poll la alegerile europarlamentare că pentru formaţiunea sa reprezintă „un succes mare” şi a susţinut totodată că PSD şi-a primit „lecţia binemeritată”.

„Pentru noi este un succes mare, pentru că la această prezenţă de aproape 50% – sigur că nu ne gândeam că vom reuşi un număr atât de mare de cetăţeni să îi mobilizăm să iasă alături de noi, dar această încredere acordată astăzi ne bucură enorm, ne responsabilizează foarte mult şi îi asigurăm că acest vot se va auzi din ce în ce mai des şi la Bruxelles şi va face mândri pe cei care ne-au dat astăzi încrederea că au avut o opţiune corectă pentru România. Pentru noi este un rezultat foarte bun, pentru că prezenţa celor peste 9 milioane de români la aceste alegeri ne arată că românii nu mai pot sta umiliţi în faţa unei puteri care se credea implicată în toţi şi în toate şi peste tot şi peste toate. PSD şi-a primit lecţia binemeritată”, a spus Tomac într-o conferinţă de presă.

El le-a mulţumit votanţilor PMP şi fostului preşedintelui de onoare al partidului, Traian Băsescu, pentru că şi-a „asumat această bătălie”.

„Le mulţumim tuturor cetăţenilor români din întreaga ţară şi de peste hotare pentru încrederea pe care ne-au acordat-o astăzi. Este un vot important pentru noi, pe care ştim să îl preţuim şi le mulţumim din tot sufletul pentru votul dat astăzi. Le mulţumesc tuturor colegilor din PMP pentru modul exemplar în care s-au implicat şi au făcut campanie pentru ca partidul nostru să reuşească astăzi. Îi mulţumim domnului preşedinte Traian Băsescu pentru că şi-a asumat împreună cu noi această bătălie grea şi, aşa cum ştiţi, Băsescu este alături de noi, şi la bine şi la greu şi alături de ţară, şi la bine şi la greu”, a afirmat Tomac.

El a făcut un apel către delegaţii PMP prezenţi în secţiile de vot să fie atenţi la procesul de numărare a voturilor.

„Fac apel către toţi cei 18.000 de delegaţi ai PMP care sunt prezenţi în secţiile de vot atât în ţară, cât şi peste hotare să fie atenţi la procesul de numărare a voturilor, pentru că pentru noi fiecare vot contează. (…) Sunt cele mai importante alegeri pe care le are UE de când s-a creat şi ne bucurăm că partidul nostru aduce la Bruxelles voci credibile, care vor opta pentru unitatea Europei, pentru mai multă integrare a României şi sunt convins că în perspectivă partidul nostru va oferi şi alt surprize plăcute aşteptate de cetăţenii români care vor partide politice determinate de dreapta”, a susţinut liderul PMP.

AVANGARDE-CURS a anunțat rezultatele exit-poll-ului făcut după alegerile europarlamentare. 
Astfel, pe primul loc se clasează PSD și PNL cu câte cu 25,8%.
Alianța USR-PLUS a reușit să 23,7%, 

PRO România – 5,7%, 
UDMR – 5,4%, 
PMP – 5,2%.

ALDE are doar 4,9% 

Prezența la vot in timp real 
https://prezenta.bec.ro/europarlamentare26052019/

Update 18:40
Traian Băsescu
De mai bine de trei ore de la un partid disperat se distribuie informaţia falsă că PMP nu trece pragul şi recomandă să se dea un vot util altui partid.
Vă asigur că la ora scrierii acestui mesaj PMP are un scor care reprezintă atingerea obiectivului propus pentru aceste alegeri.
Vă rog să mergeţi la vot iar cei care v-aţi propus să votaţi PMP, nu vă schimbaţi intenţia în baza informaţiilor false distribuite de un partid disperat.
Vă mulţumesc. 

Update ora 18:35
Eugen Tomac
Partide și personaje publice cu interese politice evidente promovează în mod fals mesajul că PMP nu are șansa de a atinge pragul.
Asigurăm toți susținătorii noștri că PMP își atinge obiectivul și va intra în Parlamentul European. Nu pot ei manipula, cât pot simpatizanții noștri vota! 

La solicitarea PMP, în toate secțiile din Diaspora și Republica Moldova unde timpul de așteptare pentru a vota este mare, programul se va prelungi și după ora 21:00.
Programul de votare trebuie prelungit până când ultimul român aflat la coadă va vota!

Update ora 16:00
2019 europarlamentare Prezenta la vot pana la ora 16:00 – 31,2% Prezenta la referendum: 26%
2016 parlamentare Prezenţa la vot pana la ora 16;00 – 27,07%. 
2014 europarlamentare – Prezenţa la vot până la ora 16:00 – 18,41%
In final prezenta a fost : parlamentare 2016 – 39,49%
europaramentare 2014 – 32,16%


Liderul PMP Eugen Tomac cere prelungirea programului de vot pentru românii din diaspora din cauza cozilor infernale la care stau românii plecați peste hotare. Liderul PMP a trimis adrese atât Biroului Electoral Central, cât și Ministerului Afacerilor Externe.

Update ora 13:00
2019 europarlamentare Prezenta la vot pana la ora 13:00 – 20% Prezenta la referendum: 16,26%
2016 parlamentare Prezenţa la vot pana la ora 13;00 – 16,62%. 
2014 europarlamentare – Prezenţa la vot până la ora 13:00 – 12,54%
In final prezenta a fost : parlamentare 2016 – 39,49%
europaramentare 2014 – 32,16%


Președintele Traian Băsescu, candidat PMP pentru Parlamentul European, a votat duminică dimineața, alături de soția sa Maria, la secția de votare de la Liceul Jean Monnet, spunând că așteptarea de câteva minute până să poată vota este un semn bun.
„Un scrutin extrem de important atât prin situația în care se află UE, trebuie să creăm un nou început pentru UE, iar în România avem referenedumul convocat de președinte în care românii sunt chemați să spună dacă vor stat de drept sau nu. Acesta e mesajul de fond”, a declarat președintele Traian Băsescu.
Întrebat cum vede aglomerația de la secția de votare, după ce a așteptat 10 minute, președintele a spus: „Nu mă așteptam să fie aglomerat, e un semn bun că e aglomerat la secția de votare la Jean Monnet, unde de regulă e lejer. (…) După acești 10 ani modificări trebuie făcute, unele s-au făcut, altele mai trebuie făcute, mai ales decizii impuse de CCR și directive ale UE, cum e confiscarea extinsă și consolidarea prezumției de nevinovăție”.

Eugen Tomac, președinte PMP
”Europarlamentarele acestea sunt cele mai importante de la înființarea Uniunii Europene și cred că e important pentru noi, românii, să dăm acest semnal de apartenență puternică la identitatea europeană, pentru că de viitorul Parlamentului European depind foarte multe lucruri care ne vizează și pe noi.

Cred că România a lipsit aproape cu desăvârșire din PE în ultimii 12 ani, pentru că nu s-a auzit nimic semnificativ pentru noi. Îmi doresc foarte mult ca, de mâine, România să fie mult mai puternică, mai vizibilă în UE și pentru asta am dat votul meu.

Trebuie să apărăm identitatea europeană, o identitate creștină, pentru că, dincolo de provocări, e esențial pentru noi, românii, să luptăm pentru integrare și pentru unitatea proiectului european”, a declarat Eugen Tomac.

Liderul PMP a explicat și de ce a votat la referendumul pe Justiție: ”Am votat și pentru referendum, pentru că eu cred că azi pentru noi, românii, reprezintă un test prin care demonstrăm dacă înțelegem să apărăm valori fundamentale ale UE”.